Työllä on valtava merkitys ihmiselle. Minulle, sinulle, meille kaikille. Se merkitsee muutakin kuin jokapäiväistä elantoa. Työ täyttää ison osan elämästämme: se rytmittää päivämme ja antaa sille sisältöä. Sen ansiosta voimme tuntea itsemme hyödyllisiksi, toteuttaa itseämme ja luoda sosiaalisia suhteita työyhteisömme jäseniin. Työ voi haastaa meidät kehittymään urillamme joka päivä ja tuoda mukanaan myös onnistumisen tunteita. Ei siis olekaan ihme, että työ on yksi YK:n julistamista ihmisoikeuksista.

Ihmisoikeustilanne on Suomessa kansainvälisesti vertaillen melko hyvä. Tämä ei silti tarkoita, että ihmisoikeudet toteutuisivat Suomessa aina ja kaikille eikä parannettavaa löytyisi. Kun työ viedään yksilöltä, ei Amnesty nouse parrikaadeille, mutta pitäisikö sen?

Ihmisellä on oikeus työhön, kuten vapauteenkin. Jos vapaus laittomasti riistetään, siitä rangaistaan. Sen perusteella irtisanomisenkin voi tulkita ihmisoikeusrikkomukseksi. Monista muista ihmisoikeusrikkomuksista jaetaan vankilatuomioita, mutta irtisanomisista palkitaan pörssikurssien nousulla. Siten työ on erilainen ihmisoikeus.

Päivitetty 8.11.2018