Opiskelen Haaga-Heliassa Master of Business Administration, Communication Management -koulututusohjelman kursseja avoimessa ammattikorkeakoulussa. Ylempi korkeakoulututkinto on mahdollista suorittaa Haaga-Heliassa ns. avoimen väylän kautta. Kun avoimessa on saanut suoritettua 30 op, voi hakea suoritusten perusteella vakinaiseksi opiskelijaksi tekemään opinnäytetyötä. Sitä ennen on tosin läpäistävä koulutusohjelmajohtajan englanninkielinen haastattelu ja keksittävä aihe opinnäytetyölle.

Avoin väylä on hieno mahdollisuus minulle, sillä jännitän niin kamalasti pääsykokeissa, että olen epäonnistunut niissä surkeasti useammin kuin kerran. Haaga-Helian videoitava englanninkielinen puhetesti ryhmässä saa minut lähes solmuun. Olen aikoinani hakenut monta kertaa myös Aalto-yliopistoon opiskelemaan yritysviestintää, mutta matemaattiset GMAT-testit ovat olleet taidoilleni liikaa. Minkäs sille luonteeltaan perushumanisti voi kun matematiikkaa ei tajua, niin sitten ei tajua. Siten yamk-tutkinto on ihanteellinen vaihtoehto minulle. Eihän se ihan maisteri ole, mutta antaa vastaavan pätevyyden ja kalskahtaa komealta korvaan englanniksi.

Minulla oli niin suuri hinku saada yritysviestinnästä ylempi tutkinto, että  hain papereiden perusteella opiskelemaan jopa Tanskaan. Pääsin sisälle ja muutin Tanskaan. Opiskelijaasuntotilanne siellä oli tosin niin kurja, että kuukauden jälkeen jouduin palaamaan Suomeen. Siellä yritysviestinnän opiskelu poikkeaa täkäläisestä siten, että yksi kurssi on 15 op ja kestää koko lukukauden. Tentti on vasta lukukauden lopuksi, joten en saanut siellä oleskeluni ajalta kasaan yhtään suoritettua kurssia. Siellä kurssien sisällössä oli huomioitu enemmän muu bisnes. Opiskelin esimerkiksi strategista johtamista ilman minkään näköistä sisällöllistä linkkiä viestintään, vaikka kurssin nimessä se mainittiinkin. Oppikirja löytyy vieläkin hyllystäni.

Haaga-Helian Communication Management eli COMMA opinnoissa ehkä parasta on se, että opinnot voi suorittaa työn ohella. Jos sattuisin saamaan töitä, niin opiskeluja ei tarvitsisi lopettaa kesken. Luennot ovat iltaisin ja viikonloppuisin. Muutenkin luentoja on suhteellisen vähän. Näin työttömänä voin suorittaa 30 op vuodessa menettämättä ansiosidonnaista. Tällöin opiskelu katsotaan sivutoimiseksi opiskeluksi.

Aloitin COMMA-opinnot keväällä 2014. Jos olisin tiennyt, että yritysviestinnän yamk-opintoja voi suorittaa Haaga-Helian avoimessa, olisin aloittanut opiskelun siellä jo aiemmin. Olen saanut suoritettua jo 15 op ja syksyllä pitäisi kertyä 10 op lisää. Harmi, että syksyllä -14 opintotarjonta oli vähäistä enkä mahtunut kaikille haluamilleni kursseille. Vakinaiset opiskelijat ohittavat ilmoittautumisessa avoimen opiskelijat, vaikka avoimen opiskelija olisi ilmoittautunut ensin. Se on minun näkökulmastani avoimen opiskelun ikävä puoli.

Toisaalta saatoin ilmoittautua alemman tasoiselle Videokuvauksen ja leikkauksen perusteet -kurssille (2 op), kun kalenterini ei ollut suunniteltu täyteen. Päätin ilmoittautua kurssille, koska nykyään yhä useammassa työpaikkailmoituksessa edellytetään myös jonkinlaisia videotaitoja. Nytkin on vetämässä hakemus yhteen työpaikkaan, joka oikeastaan toimi kimmokkeena kurssille osallistumiselle. Jos pääsen haastatteluun, voin ainakin mainita opiskelevani videon tekemisen perusteita.

Olen suunnitellut opintojani, mutta suunnittelua vaikeuttaa se, että kovin pitkälle tulevaisuuteen ei ole varmuutta siitä, milloin mikäkin kurssi järjestetään. Oheisesta taulukosta näet suunnitelmani.

Kurssi Opintopisteet        Suoritusaika
Work Development Methods    
Applied Research and Development/
Soveltava tutkimus
5 Kevät -16?

Tools for Analysing and Forecasting/
Ennakointi- ja toimintaympäristöanalyysin menetelmät

5 Kevät -16?
Project Management 5 Syksy -15
Leadership and Work Community    
Leadership Communication 5 Suoritettu
Leading Change/Change and Communication 5 Suoritettu
Strategy in Practise 5 Suoritettu
DP Specific Advanced Professional Studies    
Planning and Leading Communication 5 Suoritettu
Elective Advanced Professional Studies    
Issue/Crisis Communication 5 Suoritettu
Organization, Diversity, Employees 5 Suoritettu
Stakeholder Communication 5 Suoritettu
Media & Public Relations 5 Suoritettu
Current trends: Integrated Marketing Communications 5 Syksy -15
Free-choise studies: 5  

Ylimääräiset alemman tutkinnon tasoiset kurssit: Video filming and editing

Sustainable marketing and communication

2

 

3

Suoritettu

Syksy -15

Blogging and Social Media Marketing   Suoritettu

Thesis: Research and Development Project

Thesis seminar

30

Vuosi -16?

Syksy -15-