Näin Twitterissä ilmoituksen, jolla haettiin Naisten Pankin viestintäryhmään toista vetäjää. Vetäjiä on kaksi, ja he koordinoivat vapaaehtoisten viestijöiden joukkoa. Päätin hakea tehtävää, koska olin jo jonkin aikaa miettinyt mahdollisuutta tehdä jonkinlaista vapaaehtoistyötä. Otin itseäni niskasta kiinni. Halusin tehdä jotakin hyvää vähempiosaisten auttamiseksi. Tunsin eläväni hyvin itsekeskeistä sinkkunaisen elämää, joka pyöri lähinnä oman navan ympärillä. Halusin muuttua paremmaksi ihmiseksi.

Editoitu.jpg

Aloitin vapaaehtoistyöni Naisten Pankissa, kun ostin vuoden 2017 joulukortit Oulun paikallisryhmältä. Kortteja myyntiin askarrellut nainen totesi saavansa korttien tekemisestä itselleen "terapiaa". Erään asiakaslehden mukaan vapaaehtoistyön tuleekin aina antaa enemmän kuin ottaa.

Työttömänä minulla ei ole suuria summia lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, mutta aikaa on sitäkin enemmän. Aktiivisen työnhaun ohella voin varmasti antaa oman panokseni Naisten Pankin toimintaan, kun kyse on muutamasta tunnista silloin tällöin. Viikonloppujeni tai muiden virallisten vapaa-aikojen tekemisiä ei voi edes TE-keskus vahtia tai odottaa niistä raporttia. Näin saan elämääni lisää sisältöä ja järkevää tekemistä.

Viestintäryhmässä pääsen pitämään yllä ammattitaitoani sisällöntuottajana. Kirjoitustaitokin ruostuu ja kielioppisäännöt unohtuvat, jos niitä ei jatkuvasti käytä. Lisäksi jokainen Naisten Pankin hyväksi kirjoittamani teksti kasvattaa portfoliotani. Työnäytteet vanhenevat nopeasti, joten vapaaehtoistyön avulla voin tuottaa uusia artikkeleita työhakemusteni tueksi.

Vapaaehtoistyö on myös oiva tapa kasvattaa verkostoja. Viestintäryhmässä on useita alan ammattilaisia, joiden kanssa työskentelystä tulee varmasti antoisaa. Naisten Pankin kokoontumisissa on kuulemma hauskaa. Uskon saavani itselleni uusia ystäviä. Tiedä vaikka sitä kautta kuulisin vielä vinkin avoimesta työpaikasta, mikä johtaisi työllistymiseen.

Naisten auttaminen on yksi tehokkaimmista tavoista kasvattaa hyvinvointia - ei ainoastaan minun. Voin käyttää viestintätaitojani kehitysmaiden naisten auttamiseen. Lahjoitusvarojen kerääminen ja vapaaehtoisten työntekijöiden houkuttelu edellyttää viestintää. Naiset saavat minilainoja osuuskunnilta yritysten perustamista varten. Osuuskuntien pääomat kerätään lahjoitusvaroin. Kun naiset vähitellen maksavat velkansa takaisin osuuskunnille, rahat voidaan lainata edelleen. Näin pienelläkin lahjoituksella voi olla mullistava vaikutus kokonaisen kylän elämään. Yritystoiminnalla naiset saadaan auttamaan itse itseään.

Siten vapaaehtoistyölläni on merkitystä, vaikka viestintäryhmän vetäjän paikkaa en saanutkaan. Vapaaehtoistyöstä ei saa varsinaista palkkaa, mutta hyvä mieli, uudet ystävät, mielekäs tekeminen ja työnäytteet ovat ruhtinaallinen lopputulos toisten auttamisesta.

haagahelia-2920.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Marika Viherlaiho