Iiris%20kaakelit-normal.jpg

Suuret tarjottimet vievät helposti turhaa tilaa keittiön laatikoissa, joten ne kannattaa ripustaa seinälle. Tarjottimenkannattimet auttavat tarjottimia pysymään tukevasti seinällä. Lisäksi ne ovat pienen keittiön persoonallinen kaunistus. Erilaiset kukat ovat suosittu koristeaihe tarjottimenkannattimissa. Kautta aikain ristipistoin on koristeltu tarjottimenkannattimia sekä naturalistisin että tyylitellyin kukin. Minä valitsin jälkimmäisen vaihtoehdon iiristen eli kurjenmiekkojen innoittamana.

Tämän artikkelin alun inspiraatiokuvan näpsäisin Helsingin kaupunginmuseon näyttelystä Art nouveaun luonto, jossa vierailin hiljattain. Upeat jugendtyyliset iirikset on ikuistettu keraamisille koristelaatoille. Alkuperäiset vuonna 1912 tehdyt kurjenmiekkalaatat voi nähdä Aveirossa Brasiliassa. Jos tulkitsin oikein näyttelyn merkintöjä, niin laatat on suunnitellut Lincinio Pintos Fonten Nova -nimiseen rakennukseen.

Tarjottimen%20kannattimet-normal.jpg

Silmäilin viime keväänä kirjastossa Helena Honka-Hallilan ja Maija Uusitalon kirjoittamaa kirjaa Ristipistoja kotien kätköistä. Kun näin sivulla 68 olevan mallin Kannatinkukkia, olin mennyttä. Kirjassa on valokuva pastori Eliel Nordmanin kodissa olleista villalangalla Aida-kankaalle kirjotuista tarjottimenkannattimista, joiden reunaa kiertää söpö virkkaushuolittelu. Lisäksi on ruudukolle merkitty mallipiirros jokaisen ristipiston paikasta.

Ostin Aida-kangasta 20 senttiä leveän pätkän. Pala sattui olemaan askarteluliikkeessä tarjouksessa, koska se oli pakan loppu. Alkuperäisestä ohjeesta poiketen päätin ostaa helmilankoja ja käyttää lisäksi vanhoja jämälankoja aiemmista kirjomuksista. Löysin myös edullisen erän helmilankoja kierrätyskeskuksesta. Tein tahallani erivärisiä kukkia, vaikka alkuperäisessä mallissa kaikki kukat oli ommeltu yhdellä värillä. Ajattelin, että näin kukkiin saa lisää elävyyttä, kuten myös sillä, että en kirjonut samalla värillä kukkia rinnakkain tarjottimenkannattimiin. Kumpikin kannatin alkaa ja loppuu toiseen väriin kuin toinen. Valitsin väreiksi sinisen sävyt, koska se sointuu kotona olemassa olevaan tarjottimeen.

Kirjoin kuvion kankaan keskelle, minkä jälkeen huolittelin kankaan reunat. Käänsin reunat päälle nuppineuloin. Ompelin kuvion tuubin sisään, silitin saumat ja samalla koko työn. Käänsin tuubin sisältä ulospäin ympäri. Sen jälkeen hankin puurenkaan askarteluliikkeestä. Kotona asettelin tarjottimenkannattimet rinnakkain renkaan lävitse. Sen jälkeen ompelin käsin tarjottimenkannattimien alareunat yhteen renkaiksi - samannäköisiksi kuin tyhjät polkupyörän sisäkumit. Ohjeesta poiketen jätin pois reunojen virkkauksen. Näin työ oli valmis ripustettavaksi seinälle.