Tossut%201-normal.jpg

Kun ompelukurssin kokoontumiskertoja on jäljellä enää muutama, on aika käynnistää joululahjojen tekeminen. Pehmeät villavuoriset tossut on lämmin lahja suoraan sydämestä vilukissalle. Ne pitävät varpaat lämpöisinä talven viileinä kuukausina, vaikka pakkanen yltyisi purevaksi ja omakotitalon lattiat olisivat vetoisat.

Parasta tässä tossumallissa on se, että kaikki saumanvarat jäävät näppärästi piiloon tossun ja sen vuoren sisälle. Vuoren ansiosta reunoja ei tarvitse edes huolitella, joten tossu syntyy neljästä palasta suoralla ompeleella ja vain kolmella saumalla!

Vaikeinta tossun tekemisessä oli hahmottaa, miten päin minkäkin kappaleen tulisi olla ommeltaessa, jotta syntyisi halutunlainen lopputulos. Tone Finnangerin kirjassa Tildan tapaan on ohjeet tossujen tekoon sivuilla 18-21 ja kaavat kirjan takaosassa.  Ohjeista ei tahtonut saada kirjasta tolkkua pohjien kiinnittämiseen. Onneksi jouduin purkamaan vain yhden tossun, kun sain kurssin vetäjän avukseni.

Tossut%202-normal.jpg

Tossut ovat kokoa 39, mutta ne istuvat kirjan mukaan hyvin ystävättärille, joiden kengännumero vaihtelee 36-41 välillä. Testasin tossuja omiin jalkoihini ja hyvin sopivat ainakin kokoon 38, mutta tuota kokoa 41 epäilen. Saumat saattaisivat ratketa.

Pohjien kiinnittäminen nuppineuloilla päälliseen kannattaa tehdä niin, että laittaa neulat pystysuuntaan ja kiinnittää kappaleet yhteen vain yhdellä neulakerroksella. Muuten neuloja voi olla vaikea löytää, kun lopussa työ käännetään ympäri reunaan jätetystä aukosta.

Myös päällys- ja pohjakankaan leikkaamisessa kannattaa olla tarkka, jos ompelet tossut raidallisesta kankaasta. Raitojen yhteensovittaminen ei ole näin aloittelijalle helppoa. Minulla pohjan ja päällisen raidat eivät osuneet täysin kohdakkain. Tossuista ei tullut täydellisiä, mutta eiköhän ne kelpaa äidille. Voisin ehkäpä tehdä toisen parin itsellenikin.